PrzepisPrzekąskiPyszne bezglutenowe babeczki z kalafiorem. Idealne dla osób chcących przemycić warzywa do diety.
Pyszne bezglutenowe babeczki z kalafiorem. Idealne dla osób chcących przemycić warzywa do diety.
Pyszności
28.06.2016 11:56, aktualizacja: 23.06.2017 14:54Z kalafiora można zrobić np. spód do pizzy, ale czy słyszałeś kiedyś o babeczkach z dodatkiem kalafiora? Muszę przyznać, że kiedy spróbowałam ich po raz pierwszy, byłam zachwycona! Były naprawdę smaczne, a na dodatek nie zawierały glutenu. Takie babeczki to dobry sposób na zjedzenie kalafiora dla osób, które nie przepadają za smakiem warzyw.
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 1 główka kalafior
- 1/2 l woda
- 2 zabki czosnek posiekany
- 4 szt. jajka
- 115 g ser cheddar starty
- 75 g jogurt naturalny
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pokrój kalafiora na różyczki, a następnie wsyp je do miski. Zalej je 1/2 l wody i gotuj na parze przez 12 minut.
2. Po 12 minutach przełóż kalafiora do blendera. Dodaj do niego 2 posiekane ząbki czosnku i wszystko razem zmiksuj.
3. Zmiksowanego kalafiora przełóż do miski. Dodaj do niego 2 jajka, starty ser cheddar, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Do osobnej miski wlej białko z 2 jajek i ubij je na sztywną pianę. Ubite białko dodaj do masy kalafiorowej i dobrze wymieszaj. Uzyskaną masę rozłóż do foremek na babeczki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 25 minut.
5. Po 25 minutach wyjmij gotowe babeczki.
6. Smacznego!