Babeczki leśny mech

Babeczki leśny mech to nasz sprawdzony patent na genialny deser na każdą okazję. Świetnie sprawdzą się zarówno na imprezie urodzinowej, jak i kameralnym spotkaniu rodzinnym. Za każdym razem robią furorę!
Szpinak do naszych babeczek przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także: Deser jogurtowy z truskawek
Składniki:
Porcje szt.Ciasto
- 300 g świeży szpinak
- 1/2 szkl. olej
- 1/2 szkl. cukier
- 2 szt. jajka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 2 szkl. mąka pszenna
Krem
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietanka
- 4 łyżki cukier puder
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od zblendowania szpinaku.
- Następnie połacz w misce jajka i cukier.
- Kiedy uzyskasz konsystencję puszystej mieszanki, dodaj do miski olej.
- Nie zapomnij również o zblendowanym szpinaku, mące oraz proszku do pieczenia.
- Gotową mieszankę przełóż do foremek na muffiny, po czym wstaw do piekarnika na ok. 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj krem do babeczek. W tym celu zmiksuj mascarpone i cukier puder. Kiedy ubijesz składniki, zacznij dodawać stopniowo schłodzoną śmietankę.
- Na ostudzonych babeczkach (przy pomocy rękawa cukierniczego) rozprowadź krem. Następnie posyp delikatnie pokruszoną babeczką i dodaj świeże owoce.
- I gotowe!
Komentarze