PrzepisDeseryBabeczki leśny mech

Babeczki leśny mech

Babeczki leśny mech
Pyszności
02.05.2021 17:00, aktualizacja: 04.05.2021 19:14

Babeczki leśny mech to nasz sprawdzony patent na genialny deser na każdą okazję. Świetnie sprawdzą się zarówno na imprezie urodzinowej, jak i kameralnym spotkaniu rodzinnym. Za każdym razem robią furorę!

Szpinak do naszych babeczek przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Ciasto

  1. 300 g świeży szpinak
  2. 1/2 szkl. olej
  3. 1/2 szkl. cukier
  4. 2 szt. jajka
  5. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 2 szkl. mąka pszenna

Krem

  1. 250 g mascarpone
  2. 250 g śmietanka
  3. 4 łyżki cukier puder

Do dekoracji

  1. maliny
  2. borówki

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od zblendowania szpinaku.

Obraz

2. Następnie połacz w misce jajka i cukier.

Obraz

3. Kiedy uzyskasz konsystencję puszystej mieszanki, dodaj do miski olej.

Obraz

4. Nie zapomnij również o zblendowanym szpinaku, mące oraz proszku do pieczenia.

Obraz

5. Gotową mieszankę przełóż do foremek na muffiny, po czym wstaw do piekarnika na ok. 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. W międzyczasie przygotuj krem do babeczek. W tym celu zmiksuj mascarpone i cukier puder. Kiedy ubijesz składniki, zacznij dodawać stopniowo schłodzoną śmietankę.

Obraz

7. Na ostudzonych babeczkach (przy pomocy rękawa cukierniczego) rozprowadź krem. Następnie posyp delikatnie pokruszoną babeczką i dodaj świeże owoce.

Obraz

8. I gotowe!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także