PrzepisDeseryPrzepyszne babeczki tiramisu - idealny deser dla miłośników słodkości

Przepyszne babeczki tiramisu - idealny deser dla miłośników słodkości

Przepyszne babeczki tiramisu - idealny deser dla miłośników słodkości
Pyszności
26.07.2016 17:35, aktualizacja: 10.06.2017 14:04

Jeżeli jesteś miłośnikiem babeczek i wszystkich innych słodkości, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule zaproponuję ci wspaniały sposób na przyrządzenie domowych babeczek tiramisu.

Są znacznie lżejsze niż klasyczne muffiny i będą smakować wyśmienicie w towarzystwie popołudniowej kawy. Koniecznie ich wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz!

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

Babeczki

  1. 3 szt. jajka
  2. 115 g cukier
  3. 115 g mąka pszenna
  4. 1/2 łyżeczki olejek waniliowy
  5. 2 łyżki mąka ziemniaczana
  6. 2 łyżki kakao
  7. 12 szt. foremki na babeczki

Krem mascarpone

  1. 4 szt. żółtko
  2. 6 łyżek cukier puder
  3. 250 g serek mascaropone
  4. 230 ml woda

Wykończenie

  1. 10 g kakao

Poncz do nasączenia

  1. 75 g kawa
  2. 75 ml likier kawowy
Sposób przygotowania:
1. Za pomocą miksera, ubij białko z 3 jajek na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując, dodaj cukier. Ubijaj przez kilka minut, a następnie dodaj żółtko z 3 jajek (cały czas nie przerywaj ubijania), olejek waniliowy, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Na niskich obrotach miksera zmieszaj wszystko na gładką i jednolitą masę.
2. Rozłóż połowę uzyskanej masy do foremek na babeczki i posyp przez sitko każdą babeczkę kakao. Następnie nałóż resztę do foremek resztę masy. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez 15 minut.
3. Wlej do garnka 230 ml wodi i zagotuj ją. Na garnku połóż miskę i włóż do niej żółtko z 4 jajek. Dodaj do nich cukier puder i ubijaj przez 5 minut, aż masa będzie puszysta. Po 5 minutach odstaw miskę na stół i ubijaj jeszcze przez 2 minuty.
4. Wymieszaj w misce kawę z likierem kawowym. Kiedy mieszanina będzie jednolita, nasącz nią upieczone babeczki.
5. Za pomocą miksera, ubijaj serek mascarpone przez 10 sekund. Następnie dodaj do niego mieszankę ubitych żółtek z cukrem pudrem. Na małych obrotach miksera dobrze wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
6. Uzyskany krem rozłóż na babeczkach. Następnie włóż je do lodówki na 2-4 godziny.
7. Po 2-4 godzinach wyjmij babeczki z lodówki. Posyp ich wierzch kakao.
8. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także