in

Wspaniałe babeczki czekoladowe, która sprawią, że zmienisz swój sposób spojrzenia na pomarańcze.

Babeczki to szybki i smaczny deser. Dodatkowo, to bardzo bezpieczna opcja, ponieważ nie znam chyba osoby, która by ich nie lubiła. Znam bardzo wiele sposobów przyrządzania babeczek, ale ostatnio natknęłam się na coś wspaniałego i koniecznie muszę się tym z wami podzielić.

Odkąd pamiętam, babeczki zawsze podawane były w papierowych lub silikonowych formach na muffiny. Pewnego dnia, na mojej drodze pojawiło się coś niezwykłego – czekoladowe babeczki podawane w… pomarańczach! Brzmi ciekawie, prawda? Dodam, że ich przygotowanie nie jest trudne. Koniecznie zobacz więc przepis na ten wyśmienity deser. Znajdziesz go poniżej.

Wspaniałe babeczki czekoladowe, która sprawią, że zmienisz swój sposób spojrzenia na pomarańcze.
Wspaniałe babeczki czekoladowe, która sprawią, że zmienisz swój sposób spojrzenia na pomarańcze.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania:

  1. Każdą pomarańczę przekrój na pół. Za pomocą noża i łyżeczki, wydrąż środek każden z nich. Wydrążone środki pomarańczy odłóż na bok, ponieważ będą potrzebne do wykonania dalszej części babeczek.W ten sposób otrzymasz 6 połówek.
    Każdą pomarańczę przekrój na pół. Za pomocą noża i łyżeczki, wydrąż środek każden z nich. Wydrążone środki pomarańczy odłóż na bok, ponieważ będą potrzebne do wykonania dalszej części babeczek.W ten sposób otrzymasz 6 połówek.
  2. Wydrążone wcześniej części pomarańczy przełóż do sitka, a pod sitkiem umieść miskę. Naciskaj na pomarańcze łyżką, aby wycisnąć z nich sok.
    Wydrążone wcześniej części pomarańczy przełóż do sitka, a pod sitkiem umieść miskę. Naciskaj na pomarańcze łyżką, aby wycisnąć z nich sok.
  3. Do miski, w której znajduje się wyciśnięty sok z pomarańczy dodaj mix do ciasta czekoladowego, jajka i olej. Za pomocą miksera, zmiksuj wszystko na gładką masę.
    Do miski, w której znajduje się wyciśnięty sok z pomarańczy dodaj mix do ciasta czekoladowego, jajka i olej. Za pomocą miksera, zmiksuj wszystko na gładką masę.
  4. Umieść połówki pomarańczy na blaszce do muffinek. Do każdej z nich nałóż po 60 g przygotowanej przed chwilą masy czekoladowej. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 25 minut.
    Umieść połówki pomarańczy na blaszce do muffinek.  Do każdej z nich nałóż po 60 g przygotowanej przed chwilą masy czekoladowej. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 25 minut.
  5. Do osobnej miski włóż serek śmietankowy, olejek waniliowy i 1/4 łyżeczki startej skórki z pomarańczy. Ubij mikserem.
    Do osobnej miski włóż serek śmietankowy, olejek waniliowy i 1/4 łyżeczki startej skórki z pomarańczy. Ubij mikserem.
  6. Następnie do masy dodaj masło i ponownie ubij.
    Następnie do masy dodaj masło i ponownie ubij.
  7. Do miski wrzuć również cukier puder. Ubij wszystko mikserem.
    Do miski wrzuć również cukier puder. Ubij wszystko mikserem.
  8. Wierzch każdej upieczonej wcześniej babeczki równomiernie nasmaruj masą serową.
    Wierzch każdej upieczonej wcześniej babeczki równomiernie nasmaruj masą serową.
  9. Na koniec posyp babeczki resztką startej skórki z pomarańczy. Smacznego!
    Na koniec posyp babeczki resztką startej skórki z pomarańczy. Smacznego!