Babeczki z ciasta francuskiego z owocami

Babeczki z ciasta francuskiego z owocami to sprawdzony, smaczny i efektowny przepis na udany deser. Idealny na każdą okazję, dlatego koniecznie musisz go zapisać ?
W przygotowaniu kremu do babeczek pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips z trzepaczką.
Zobacz także: Bananowe babeczki z masłem orzechowym
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 2 szt. ciasto francuskie
- 2-3 łyżki cukier
- 1 szt. jajko
Czekoladowy miks
- 1/2 szkl. dropsy czekoladowe
- 1/2 szkl. śmietanka 30%
Krem
- 300 ml śmietanka 30%
- 4 łyżki cukier puder
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania:
- Ułoż na blacie dwa arkusze ciasta francuskiego. Następnie wytnij koła i zrób delikatny obrys mniejszych kółek w środku.
- Rozprowadź roztrzepane jajko na ciasteczkach. Następnie posyp cukrem pudrem i wstaw do piekarnika na 12 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie połącz w garnku na palniku śmietankę i dropsy czekoladowe.
- Przy pomocy łyżeczki zrób wgłębienia w ciasteczkach. Na spodzie rozprowadź odrobinę czekoladowej mieszanki.
- Teraz przygotuj krem. W tym celu zmiksuj śmietankę, cukier puder i ekstrakt waniliowy.
- Przy pomocy rękawa cukierniczego rozprowadź krem na babeczkach. Udekoruj przy pomocy owoców i świeżej mięty. Smacznego!
Komentarze