Babeczki z wiśniami

Jeśli chodzi o połączenie wiśni i ciasta kruchego, znam wiele pomysłów, ale te babeczki są po prostu przepyszne. Spróbuj sam!
Składniki:
Porcje babeczek- 5 szklanek wiśnie bez pestek
- 1/2 szklanki cukier
- 1/2 szklanki woda
- 1/2 szt. cytryna
- 1/4 szklanki skrobia kukurydziana
- 1 szt. kruche ciasto
- 30 ml mleko
- 1 łyżeczka cukier gruby
Sposób przygotowania:
- Do garnka wsyp: wiśnie, cukier, skrobię kukurydzianą i wlej wodę oraz sok z cytryny. Gotuj przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
- W kruchym cieście wytnij okrągłe placki.
- Włóż je do formy na babeczki tak aby utworzyły małe miseczki.
- Do każdej miseczki dodaj wcześniej przygotowane wiśnie.
- Pozostałą część ciasta potnij na cienki paski, którymi wykończysz babeczki tworząc szachownicę jak na zdjęciu.
- Mleko wykorzystaj aby posmarować wierzch babeczek (ciasto się lekko nasączy). Możesz posypać je również grubym cukrem. Gdy babeczki będą gotowe, włóż je do piekarnika na 25 minut (175 stopni Celsjusza)
- Gotowe! Smacznego 😉
Komentarze