PrzepisBabka wielkanocna

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna
Frania
06.04.2020 09:00, aktualizacja: 07.04.2020 20:19

Babka wielkanocna to tradycyjny wypiek zbliżających się świąt. I dziś chcę podzielić się z Tobą recepturą, którą co roku wykorzystywana jest w moim rodzinnym domu.

Ten sprawdzony i prosty przepis pomoże Ci przygotować idealną babkę za każdym razem!

Składniki:

  1. 5 szt. jajka
  2. 3/4 szkl. cukier
  3. 1 szkl. mąka ziemniaczana
  4. 1 szkl. mąka pszenna
  5. 1 szkl. olej
  6. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.

Obraz

2. Przy pomocy miksera połącz jajka i cukier. Kiedy uzyskasz puszystą mieszankę, zacznij dodawać stopniowo olej.

Obraz

3. Do mokrych składników dodaj suchą mieszankę i delikatnie połącz. Następnie przełóż do formy na babkę. Pamiętaj, aby wcześniej natłuścić formę, dzięki czemu nie będziesz mieć problemu z wyjęciem babki po upieczeniu.

Obraz

4. Babkę piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowy wypiek możesz udekorować polewą czekoladową, lukrem domowej roboty lub cukrem pudrem.

Obraz

5. Tym razem postanowiłam udekorować swoją babkę przy pomocy czekolady i kolorowej posypki.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także