Babka wielkanocna

Babka wielkanocna to tradycyjny wypiek zbliżających się świąt. I dziś chcę podzielić się z Tobą recepturą, którą co roku wykorzystywana jest w moim rodzinnym domu.



Ten sprawdzony i prosty przepis pomoże Ci przygotować idealną babkę za każdym razem!
Zobacz także: Cytrynowa babka
Składniki:
Porcje- 5 szt. jajka
- 3/4 szkl. cukier
- 1 szkl. mąka ziemniaczana
- 1 szkl. mąka pszenna
- 1 szkl. olej
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.
- Przy pomocy miksera połącz jajka i cukier. Kiedy uzyskasz puszystą mieszankę, zacznij dodawać stopniowo olej.
- Do mokrych składników dodaj suchą mieszankę i delikatnie połącz. Następnie przełóż do formy na babkę. Pamiętaj, aby wcześniej natłuścić formę, dzięki czemu nie będziesz mieć problemu z wyjęciem babki po upieczeniu.
- Babkę piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowy wypiek możesz udekorować polewą czekoladową, lukrem domowej roboty lub cukrem pudrem.
- Tym razem postanowiłam udekorować swoją babkę przy pomocy czekolady i kolorowej posypki.
Komentarze