Kategorie Przekąski

Pieczona bagietka z pietruszką, czosnkiem i parmezanem nadziewana kurczakiem i serem

Chciałbyś przyrządzić danie, którym zaskoczysz swoją rodzinę lub przyjaciół, ale kompletnie nie masz na nie pomysłu? Nie przejmuj się, ponieważ właśnie go znalazłeś.

W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić pyszną pieczoną bagietkę z pietruszką, czosnkiem i parmezanem nadziewaną kurczakiem i serem. Twoje kubki smakowe oszaleją na punkcie tego dania!

Przepis znajdziesz poniżej.

Pieczona bagietka z pietruszką, czosnkiem i parmezanem nadziewana kurczakiem i serem
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Umyj pierś z kurczaka, a następnie pokrój ją w paski o grubości ok. 1 cm.
    Umyj pierś z kurczaka, a następnie pokrój ją w paski o grubości ok. 1 cm.
  2. Teraz przystąpimy do panierowania. W tym celu każdy kawałek kurczaka namocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.
    Teraz przystąpimy do panierowania. W tym celu każdy kawałek kurczaka namocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.
  3. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią kawałki kurczaka. Smaż tak długo, aż z każdej strony kurczak będzie miał złoto-brązowy kolor. Następnie zdejmij patelnię z ognia i odsącz zbędny tłuszcz z kurczaka za pomocą ręcznika papierowego.
    Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią kawałki kurczaka. Smaż tak długo, aż z każdej strony kurczak będzie miał złoto-brązowy kolor. Następnie zdejmij patelnię z ognia i odsącz zbędny tłuszcz z kurczaka za pomocą ręcznika papierowego.
  4. Pokrój bagietkę na 3-4 części. Każdy powstały kawałek powinien mieć podobną długość, jak usmażone kawałki kurczaka. Wydrąż środek każdego kawałka bagietki.
    Pokrój bagietkę na 3-4 części. Każdy powstały kawałek powinien mieć podobną długość, jak usmażone kawałki kurczaka. Wydrąż środek każdego kawałka bagietki.
  5. Ułóż dwa plastry żółtego sera tak, aby miały ok. 2,5 cm części wspólnej. Tam, gdzie się nakładają połóż pasek kurczaka, a następnie szczelnie zawiń ser wokół kurczaka. Powtórz tą samą czynność z pozostałym serem i kurczakiem.
    Ułóż dwa plastry żółtego sera tak, aby miały ok. 2,5 cm części wspólnej. Tam, gdzie się nakładają połóż pasek kurczaka, a następnie szczelnie zawiń ser wokół kurczaka. Powtórz tą samą czynność z pozostałym serem i kurczakiem.
  6. Do środka kawałków bagietki włóż po jednym ruloniku z kurczaka i sera.
    Do środka kawałków bagietki włóż po jednym ruloniku z kurczaka i sera.
  7. Kawałki bagietki pokrój na mniejsze i ułóż je na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
    Kawałki bagietki pokrój na mniejsze i ułóż je na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
  8. Do miski włóż roztopione masło, pietruszkę, parmezan i czosnek. Dokładnie wszystko wymieszaj, a następnie wierzch kawałków bagietek polej powstałą marynatą.
    Do miski włóż roztopione masło, pietruszkę, parmezan i czosnek. Dokładnie wszystko wymieszaj, a następnie wierzch kawałków bagietek polej powstałą marynatą.
  9. Zawiń bagietkę w folię aluminiową i włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 20 minut.
    Zawiń bagietkę w folię aluminiową i włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 20 minut.
  10. Po 20 minutach wyjmij gotowe danie i odwiń je z folii aluminiowej.
    Po 20 minutach wyjmij gotowe danie i odwiń je z folii aluminiowej.
  11. Smacznego
118921