PrzepisPrzekąskiPieczona bagietka z pietruszką, czosnkiem i parmezanem nadziewana kurczakiem i serem

Pieczona bagietka z pietruszką, czosnkiem i parmezanem nadziewana kurczakiem i serem

Pyszności
16.08.2016 17:29, aktualizacja: 30.04.2020 11:13

Chciałbyś przyrządzić danie, którym zaskoczysz swoją rodzinę lub przyjaciół, ale kompletnie nie masz na nie pomysłu? Nie przejmuj się, ponieważ właśnie go znalazłeś.

W tym artykule chciałabym pokazać ci, jak przyrządzić pyszną pieczoną bagietkę z pietruszką, czosnkiem i parmezanem nadziewaną kurczakiem i serem. Twoje kubki smakowe oszaleją na punkcie tego dania!

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 1 szt. pierś z kurczaka
  2. 450 g mąka
  3. 1 łyżka parmezan starty
  4. 4 szt. jajka rozbite i rozmieszane
  5. 450 g bułka tarta
  6. 220 ml oleju
  7. 1 szt. bagietka duza
  8. 10-12 plastrów żółty ser
  9. 75 g masło roztopione
  10. 3 ząbki czosnek wyciśnięty
  11. 1 łyżka pietruszka posiekana
Sposób przygotowania:

1. Umyj pierś z kurczaka, a następnie pokrój ją w paski o grubości ok. 1 cm.

Obraz

2. Teraz przystąpimy do panierowania. W tym celu każdy kawałek kurczaka namocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.

Obraz
3. Smacznego

4. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią kawałki kurczaka. Smaż tak długo, aż z każdej strony kurczak będzie miał złoto-brązowy kolor. Następnie zdejmij patelnię z ognia i odsącz zbędny tłuszcz z kurczaka za pomocą ręcznika papierowego.

Obraz

5. Pokrój bagietkę na 3-4 części. Każdy powstały kawałek powinien mieć podobną długość, jak usmażone kawałki kurczaka. Wydrąż środek każdego kawałka bagietki.

Obraz

6. Ułóż dwa plastry żółtego sera tak, aby miały ok. 2,5 cm części wspólnej. Tam, gdzie się nakładają połóż pasek kurczaka, a następnie szczelnie zawiń ser wokół kurczaka. Powtórz tą samą czynność z pozostałym serem i kurczakiem.

Obraz

7. Do środka kawałków bagietki włóż po jednym ruloniku z kurczaka i sera.

Obraz

8. Kawałki bagietki pokrój na mniejsze i ułóż je na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

Obraz

9. Do miski włóż roztopione masło, pietruszkę, parmezan i czosnek. Dokładnie wszystko wymieszaj, a następnie wierzch kawałków bagietek polej powstałą marynatą.

Obraz

10. Zawiń bagietkę w folię aluminiową i włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 20 minut.

Obraz

11. Po 20 minutach wyjmij gotowe danie i odwiń je z folii aluminiowej.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także