Bagietka czosnkowa faszerowana pysznym dipem

Bagietka to pieczywo, które wywodzi się z Francji. Została wymyślona przez piekarzy podczas wojny, ponieważ żołnierzom łatwiej było umieścić długą bułkę w kieszeni. Bagietka czasami nazywana jest także bułką francuską lub paryską.

Bardzo często używamy bagietek do wykonywania kanapek. Dzisiaj jednak pokażę ci, jak zrobić przepyszną bagietkę czosnkową faszerowaną dipem ze szpinakiem i karczochami. Próbowałam i polecam ją każdemu.

Bagietka czosnkowa faszerowana dipem ze szpinakiem i karczochami - Jakie to smaczne!6
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Bagietka czosnkowa faszerowana dipem ze szpinakiem i karczochami - Jakie to smaczne!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż serek śmietankowy, startą mozzarellę, szpinak, karczochy i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszaj.
    Do miski włóż serek śmietankowy, startą mozzarellę, szpinak, karczochy i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszaj.
  2. Przekrój bagietkę na 3 części i za pomocą noża, wydrąż środek w każdej z nich.
    Przekrój bagietkę na 3 części i za pomocą noża, wydrąż środek w każdej z nich.
  3. Za pomocą łyżki, do każdej części bagietki nałóż przygotowany wcześniej farsz.
    Za pomocą łyżki, do każdej części bagietki nałóż przygotowany wcześniej farsz.
  4. Każdą nafaszerowaną część bagietki, przekrój na 3 części.
    Każdą nafaszerowaną część bagietki, przekrój na 3 części.
  5. Poukładaj kawałki bagietki na blaszce do pieczenia, wyłożonej folią aluminiową.
    Poukładaj kawałki bagietki na blaszce do pieczenia, wyłożonej folią aluminiową.
  6. Do miski włóż roztopione masło, posiekane ząbki czosnku i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj.
    Do miski włóż roztopione masło, posiekane ząbki czosnku i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj.
  7. Polej bagietkę przygotowanym sosem z masła, czosnku i pietruszki.
    Polej bagietkę przygotowanym sosem z masła, czosnku i pietruszki.
  8. Zawiń bagietkę w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.
    Zawiń bagietkę w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.
  9. Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i odwiń z folii. I gotowe!
    Po 15 minutach wyjmij z piekarnika i odwiń z folii. I gotowe!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×