Bakłażan faszerowany komosą ryżową

Co powiesz na bakłażan faszerowany w ciekawy sposób? Jeśli masz słabość do tego warzywa, propozycja kombinacji z komosą ryżową z pewnością przypadnie Ci do gustu ?



Zobacz także: Ostre kęski z kurczaka w fitowej wersji
Składniki:
Porcje- 4 łyżki oliwa z oliwek
- 1/2 szt. cebula
- 1/2 szt. papryka czerwona
- 200 g pomidory krojone z puszki
- 1 łyżeczka papryka słodka
- 1 łyżeczka kmin rzymski mielony
- 1/2 łyżeczki czosnek suszony
- 1/2 łyżeczki papryka ostra
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 szt. bakłażan
- 150 g komosa ryżowa
- 250 ml wody
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmaż ze sobą cebulę i czerwoną paprykę.
- Jako kolejne składniki dodaj: krojone pomidory, słodką paprykę, czosnek, kmin rzymski, paprykę ostrą, sól pieprz.
- Na samym końcu dodaj komosę ryżową oraz wodę. Dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 15 minut.
- Podziel bakłażan na pół (wzdłuż). Następnie ponacinaj go jak na zdjęciu poniżej.
- W powstałych otworach umieść mieszankę z komosą ryżową. Przełóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika 15-20 minut (temperatura 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze