Bakłażan faszerowany pomidorkami i mozzarellą

Szukasz przepisu na pyszną przekąskę bez grama mięsa? Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za chwilę poznasz recepturę na genialne danie z bakłażanem w roli głównej. Same pyszności!
Składniki:
Porcje- 1 szt. bakłażan
- 1 garść bazylia świeża
- 150 ml oliwa z oliwek
- 1 łyżka parmezan
- 1 ząbek czosnek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 6 szt. pomidorki koktajlowe
- 6 szt. mini mozzarella
- 60 g mozzarella starta
Sposób przygotowania:
- Pokrój bakłażana jak na zdjęciu poniżej.
- W misce zblenduj ze sobą sobą świeżą bazylię, oliwę z oliwek, parmezan, czosnek, sól i pieprz.
- Powstałą mieszankę przelej do otworów w bakłażanie. Umieść w nich również plastry serka i pomidorki. Następnie posyp całe warzywo serem.
- Włóż formę z bakłażanem do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 40 minut.
- Smacznego!
Komentarze