in

Bakłażan z soczewicą po marokańsku

Bakłażan z soczewicą tworzą idealny duet, a najlepiej świadczy o tym nasza dzisiejsza propozycja 😉 Po prostu nie da się jej oprzeć ❤️

Bakłażan z soczewicą po marokańsku
Bakłażan z soczewicą po marokańsku
4
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażan podziel na pół. Następnie natnij go i polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika na 20-30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
    Bakłażan podziel na pół. Następnie natnij go i polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika na 20-30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
  2. W blenderze połącz podpieczoną w tosterze paprykę, cebulę oraz przecier pomidorowy.
    W blenderze połącz podpieczoną w tosterze paprykę, cebulę oraz przecier pomidorowy.
  3. Następnie dodaj: czosnek, mielony imbir, kurkumę, paprykę wędzoną, chilli, kolendrę mieloną, kmin mielony, syrop klonowy, ocet jabłkowy oraz sól morską.
    Następnie dodaj: czosnek, mielony imbir, kurkumę, paprykę wędzoną, chilli, kolendrę mieloną, kmin mielony, syrop klonowy, ocet jabłkowy oraz sól morską.
  4. Powstałą mieszankę połącz z soczewicą.
    Powstałą mieszankę połącz z soczewicą.
  5. I ułóż na podpieczonych i posolonych częściach bakłażana. Ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 10-15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
    I ułóż na podpieczonych i posolonych częściach bakłażana. Ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 10-15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
  6. Gotowego bakłażana udekoruj przy pomocy kolendry. Smacznego!
    Gotowego bakłażana udekoruj przy pomocy kolendry. Smacznego!