Bakłażan z soczewicą po marokańsku

Bakłażan z soczewicą tworzą idealny duet, a najlepiej świadczy o tym nasza dzisiejsza propozycja ? Po prostu nie da się jej oprzeć ❤️
Składniki:
Porcje- 2 szt. bakłażan
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 2 szt. papryka czerwona
- 1/2 szt. cebula
- 4 łyżeczki przecier pomidorowy
- 2 szt. czosnek
- 1 łyżeczka mielony imbir
- 1 łyżeczka kurkuma
- 1 łyżeczka papryka wędzona
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżeczka kolendra mielona
- 1 łyżeczka kmin mielony
- 2 łyżki syrop klonowy
- 2 łyżki ocet jabłkowy
- 1/2 łyżeczki sól morska
- 2 szkl. soczewica
- świeża kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Podziel bakłażana na pół. Następnie natnij go i polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika na 20-30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W blenderze połącz podpieczoną w tosterze paprykę, cebulę oraz przecier pomidorowy.
- Następnie dodaj: czosnek, mielony imbir, kurkumę, paprykę wędzoną, chilli, kolendrę mieloną, kmin mielony, syrop klonowy, ocet jabłkowy oraz sól morską.
- Powstałą mieszankę połącz z soczewicą.
- I ułóż na podpieczonych i posolonych częściach bakłażana. Ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 10-15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Gotowego bakłażana udekoruj przy pomocy kolendry. Smacznego!
Komentarze