PrzepisDeseryBananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia
Pyszności
27.12.2017 17:00, aktualizacja: 23.03.2018 10:38

Desery to nasza wielka słabość :) Dlatego dziś po raz kolejny przychodzimy do Was z czymś na słodko :) Oto genialny przepis na pyszny bananowiec bez pieczenia. Palce lizać!

Składniki:

  1. 1 l mleko
  2. 2 szt. żółtka
  3. 1/3 szkl. starta czekolada
  4. 3 łyżki mąka pszenna
  5. 3 łyżki mąka ziemniaczana
  6. 1/2 szkl. cukier
  7. 200 g masło miękkie
  8. 400 g herbatniki maślane
  9. 6 szt. banany
  10. 1/4 szkl. sok z cytryny
  11. 500 g masa kajmakowa
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mleko, żółtka, dwa rodzaje mąki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Zagotuj mleko i powoli zacznij dodawać wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotuj przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Odłóż do ostudzenia.

Obraz

3. W mikserze utrzyj miękkie masło. Następnie zacznij dodawać stopniowo ostudzoną masę.

Obraz

4. W formie do pieczenia ułóż warstwę z herbatników maślanych. Rozprowadź masę na całej powierzchni i ponownie ułóż herbatniki.

Obraz

5. Następnie ułóż banany (skroplone sokiem z cytryny). Ponownie rozprowadź masę i herbatniki. Kolejną warstwę stwórz przy pomocy masy kajmakowej, na której ponownie powinnaś ułożyć herbatniki. Ostatnią warstwę będzie tworzyć wcześniej przygotowana masa. Włóż ciasto na całą noc do lodówki.

Obraz

6. Przed podaniem posyp ciasto startą czekoladą. I to wszystko!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także