Bananowo-karmelowe ciasto z rumem

Uwielbiam banany, dlatego postanowiłam wykorzystać je w kolejnym przepisie na pyszne ciasto. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?
Składniki:
PorcjeWarstwa bananowo-karmelowa
- 5 szt. banany
- 60 g masło
- 130 g brązowy cukier
- 60 ml ciemny rum
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1/2 łyżeczki cynamon
Ciasto bananowe
- 2 szt. jajka duże
- 50 g cukier brązowy
- 120 ml olej
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1 łyżka ciemny rum
- 2 szt. banany rogniecione
- 130 g mąka
- 1/2 łyżeczki sól
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
Sposób przygotowania:
- W tortownicy ułóż obrane i podzielone wzdłuż banany.
- W rondelku połącz ze sobą masło, brązowy cukier, ciemny rum, ekstrakt waniliowy oraz cynamon. Przelej powstałą mieszankę do tortownicy.
- Czas na przygotowanie ciasta bananowego. W tym celu zmiksuj ze sobą jajka, cukier brązowy, olej, ekstrakt waniliowy, ciemny rum i rozgniecione banany.
- Po chwili dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż mieszankę do tortownicy i wstaw do piekarnika (temp. 175 stopni Celsjusza, czas: 25 minut). Po upieczeniu, odstaw do ostygnięcia.
- Odwróć ciasto, tak aby warstwa bananowo-karmelowa była na górze. I to wszystko 🙂
Komentarze