Bananowy chlebek z czekoladą

Tym razem przygotowaliśmy dla Was chlebek w wersji na słodko 🙂 Dodaliśmy do niego składnik, któremu nie odmówi największy twardziel – tak, w przepisie znalazła się czekolada ❤



Składniki:
Porcje- 5 szt. banany
- 3 łyżki olej roślinny
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1/2 szkl. cukier
- 1 szt. jajko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamon
- 1/4 łyżeczki sól
- 1,5 szkl. mąka
- 1/2 szkl. słodka śmietanka 30%
- 1/2 szkl. mleko
- 300 g gorzka czekolada
- maliny jako dodatek
Sposób przygotowania:
- Przy pomocy widelca rozmiażdż podzielone na kawałki banany. Następnie dodaj do nich olej, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
- Jako kolejne składniki dodaj: jajko, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz mąkę.
- Ponownie wymieszaj i powstałą mieszankę przełóż do formy silikonowej. Piecz chlebek bananowy przez 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
- W garnku połącz ze sobą śmietankę i mleko. Po chwili dodaj gorzką czekoladę i gotuj do chwili, aż powstanie jednolita masa.
- Z upieczonego chleba wydziel środkową część i zacznij ją wycinać (jak na zdjęciu poniżej).
- Wlej do powstałego otworu czekoladę. Chlebek możesz łączyć z ulubionymi owocami - my wybraliśmy banany i maliny. Przydatne okażą się również kawałki, które przed chwilą usunęłaś. Smacznego!
Komentarze