Barszcz ukraiński

Tym razem mamy dla Ciebie genialny barszcz ukraiński, który skutecznie rozgrzeje nawet w największe mrozy. Tego nie możesz przegapić!
Zobacz także: Warstwowa bułka z kurczakiem w panierce
Składniki:
PorcjeWywar
- 700-800 g żeberka wieprzowe
- 2 l woda
- 2 łyżki sól
- 2-3 szt. marchewki
- 1 szt. seler korzeniowy
- 2 szt. korzeń pietruszki
- 1 szt. cebula
- 1 pęczek natka pietruszki
- 3-4 szt. liście lurowe
- 5-6 szt. ziele angielskie;
Pozostałe składniki
- 4 szt. buraki czerwone
- 2 łyżki ocet
- 2 łyżki cukier
- 1/2 szkl. woda
- 3 łyżki masło
- 1 szt. cebula
- 2-3 szt. marchewki
- 4-5 szt. ziemniaki
- 1/4 szt. kapusta włoska
- 1 łyżka przecier pomidorowy
- 300 g biała fasola ugotowana
- 2 łyżki suszony majeranek
Do zagęszczenia zupy
- 2 łyżki mąka pałnoziarnista
- 150 g śmietana 22%
- 1/2 szkl. gotowej zupy
Sposób przygotowania:
- Żeberka gotuj w osolonej wodzie minimum przez godzinę.
- W międzyczasie podziel w robocie kuchennym czerwone buraki i marchewki. Następnie podsmaż buraki na patelni razem z octem, cukrem i wodą. Duś przez 15-20 minut.
- Czas na marchewki. Na rozgrzanej patelni z masłem umieść cebulę. Po chwili dodaj warzywa i duś przez 15-20 minut.
- Do gotującego się wywaru dodaj marchewki, seler, podsmażone cebule, korzenie pietruszki, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
- Gotowy wywar przelej przez sitko. Następnie dodaj duszone czerwone buraki, marchewki, białą fasolę, kapustę włoską, ziemniaki, przecier pomidorowy i suszony majeranek.
- Dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 30-40 minut.
- Na koniec dodaj zahartowaną śmietanę oraz mąkę, zagotuj całość i to wszystko.
Komentarze