Składniki | Sposób przygotowania Żeberka gotuj w osolonej wodzie minimum przez godzinę. W międzyczasie podziel w robocie kuchennym czerwone buraki i marchewki. Następnie podsmaż buraki na patelni razem z octem, cukrem i wodą. Duś przez 15-20 minut. Czas na marchewki. Na rozgrzanej patelni z masłem umieść cebulę. Po chwili dodaj warzywa i duś przez 15-20 minut. Do gotującego się wywaru dodaj marchewki, seler, podsmażone cebule, korzenie pietruszki, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Gotowy wywar przelej przez sitko. Następnie dodaj duszone czerwone buraki, marchewki, białą fasolę, kapustę włoską, ziemniaki, przecier pomidorowy i suszony majeranek. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 30-40 minut. Na koniec dodaj zahartowaną śmietanę oraz mąkę, zagotuj całość i to wszystko. |