Tosty batatowe na 4 sposoby

Dziś przychodzę z kompilacją, która pozwoli Ci przygotować pyszne tosty z batatów. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?
Składniki:
PorcjePasta z czarnej fasoli
- 1 szkl. czarna fasola
- 1 natka pietruszka
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Guacamole
- 1 szt. awokado
- 1/2 łyżeczki płatki chilli
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka sok z limonki
Pozostałe składniki
- 1 szt. batat
- 2 łyżeczki cebula posiekana
- 1 łyżeczka kukurydza z puszki
- 1 szt. pomidorek koktajlowy
- 1 łyżeczka sos słodko-kwaśny
- 1 szt. jajko sadzone
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 łyżeczka szczypiorek posiekany
- 1 łyżka masło orzechowe
- kilka szt. borówka amerykańska
- kilka szt. czerwona porzeczka
- 1 łyżka twarożek ziarnisty
- kilka szt. orzechy włoskie
- 1 łyżeczka miód
Sposób przygotowania:
- Podziel batata na cienkie plastry. Następnie piecz je w opiekaczu, do chwili aż się zarumienią.
- W blenderze połącz ze sobą czarną fasolę, pietruszkę, czosnek, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. I pasta jest już gotowa!
- Teraz czas na guacamole. Aby je przygotować zblenduj razem awokado, płatki chilli, sól, czosnek oraz sok z limonki.
- Przy pomocy gotowego guacamole przygotuj pierwszy tost z batata. Rozprowadź pastę na ziemniaku, a następnie dodaj cebulę, kukurydzę z puszki, pomidorka koktajlowego, sos słodko-kwaśny i natkę pietruszki.
- Kolejnego tosta przygotuj przy pomocy fasolowej pasty oraz jajka sadzonego. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj również szczypiorek.
- Czas na coś słodkiego ? W tym celu na podpieczonym batacie rozprowadź masło orzechowe. Tosta udekoruj przy pomocy borówek i czerwonej porzeczki.
- Ostatnia propozycja to połączenie batata z twarożkiem ziarnistym. Dodaj orzechy włoskie i miód.
- Smacznego!
Komentarze