Batat na 4 sposoby

Porcje
4
Porcje
4
Składniki
Pasta z czarnej fasoli
Guacamole
Pozostałe składniki
Sposób przygotowania
  1. Podziel batata na cienkie plastry. Następnie piecz je w opiekaczu, do chwili aż się zarumienią.
  2. W blenderze połącz ze sobą czarną fasolę, pietruszkę, czosnek, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. I pasta jest już gotowa!
  3. Teraz czas na guacamole. Aby je przygotować zblenduj razem awokado, płatki chilli, sól, czosnek oraz sok z limonki.
  4. Przy pomocy gotowego guacamole przygotuj pierwszy tost z batata. Rozprowadź pastę na ziemniaku, a następnie dodaj cebulę, kukurydzę z puszki, pomidorka koktajlowego, sos słodko-kwaśny i natkę pietruszki.
  5. Kolejnego tosta przygotuj przy pomocy fasolowej pasty oraz jajka sadzonego. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj również szczypiorek.
  6. Czas na coś słodkiego ? W tym celu na podpieczonym batacie rozprowadź masło orzechowe. Tosta udekoruj przy pomocy borówek i czerwonej porzeczki.
  7. Ostatnia propozycja to połączenie batata z twarożkiem ziarnistym. Dodaj orzechy włoskie i miód.
  8. Smacznego!