Bataty faszerowane kurczakiem z czerwonym pesto

Czas na bataty faszerowane kurczakiem z czerwonym pesto, które totalnie zawróciły nam w głowie. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Zobacz także: Przepis na lasagne z pysznymi pulpetami
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 2 szt. bataty
- 3 łyżki olej roślinny
- 1 szczypta sól
Farsz
- 2 szt. pierś z kurczaka ugotowana
- 80 g suszone pomidory
- 1/2 szkl. orzechy nerkowca
- 3/4 szkl. liście bazyli
- 2 ząbki czosnek
- 1 szczypta sól
- 3-4 szczypty parmezan
- 1/4 szkl. olej z suszonych pomidorów
Sposób przygotowania:
- Nakłuj bataty widelcem. Następnie polej olejem i dopraw solą. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- W blenderze połącz ze sobą: orzechy nerkowca, suszone pomidory, liście bazylii, olej z suszonych pomidorów, sól oraz czosnek.
- Podziel piersi z kurczaka na mniejsze kawałki.
- Następnie połącz mięso z wcześniej przygotowaną mieszanką.
- W upieczonych batatach zrób nacięcia.
- Następnie umieść w nich mieszankę z kurczakiem i parmezanem. Wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze