Genialna beza pavlova z bananami i polewą

Beza pavlova z bananami to naszym zdaniem idealny prezent dla ukochanej osoby. Nie dość, że prezent przygotujesz samodzielnie, to jeszcze sprawisz drugiej połówce genialną niespodziankę. No i jeszcze jedno. Przygotowana beza spokojnie wystarczy na kilkanaście porcji, więc z pewnością załapiesz się na pyszny deser!



Zobacz także: Ptasie mleczko z chia w lżejszej wersji
Składniki:
PorcjeBeza
- 7 szt. białka
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka ocet z białego wina
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 320 g cukier
Masa
- 350 ml śmietanka 30%
- 4 łyżki cukier puder
- 180 g serek śmietankowy
- 1,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
Polewa czekoladowo-karmelowa
- 30 g czekolada gorzka
- 120 g cukier
- 50 g masło
- 100 ml śmietanka 30%
- banany do dekoracji


Sposób przygotowania:
- W misce ubij białka ze szczyptą soli.
- Jako kolejne składniki dodaj cukier, ocet winny i mąkę ziemniaczaną.
- Przełóż mieszankę na blachę do pieczenia, tworząc koło. Wstaw przyszłą bezę do piekarnika na 120 minut (piekarnik powinien być rozgrzany do 150 stopni Celsjusza, po włożeniu bezy do piekarnika zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza).
- Czas przygotować masę dla naszej bezy. W tym celu ubij śmietankę z cukrem pudrem. Jako ostatnie elementy dodaj stopniowo serek śmietankowy i ekstrakt waniliowy.
- Bezę i masę już mamy. Została jeszcze polewa czekoladowo-karmelowa. Aby ją przygotować, w rozgrzanym garnku rozpuść cukier. Jako kolejne składniki dodaj masło i śmietankę. Zdejmij garnek z palnika i dodaj czekoladę. Mieszaj do chwili, aż czekolada się rozpuści i ładnie połączy się z resztą składników.
- Na bezie rozprowadź przygotowaną masę. Następnie dodaj banany i polej mieszanką czekoladowo-karmelową. I gotowe!
Komentarze