Biała fasolka z chorizo

Biała fasolka z chorizo to genialny pomysł na udany obiad. Wystarczy, że raz go skosztujesz, a na zawsze zakochasz się w tej kombinacji smakowej. Palce lizać!
Zobacz także: Gołąbki w panierce
Składniki:
Porcje- 300 g biała fasola
- 1 szt. cebula
- 1-2 szt. marchewka
- 1 szt. czerwona papryka
- 1 kg pomidory
- 200 g kiełbasa chorizo
- 1 łyżka słodka papryka
- 1 łyżka suszony tymianek
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Zalej białą fasolkę wodą i mocz przez całą noc. Następnie gotuj pod przykryciem przez 60-90 minut. Pamiętaj, aby do wody dodać sól.
- W międzyczasie sparz pomidory w gorącej wodzie. Wcześniej je natnij, aby bez problemu usunąć skórkę.
- Podziel wszystkie warzywa w drobną kostkę. W 1-cm plastry potnij też kiełbasę chorizo.
- Następnie połącz na patelni: kiełbasę, cebulę, marchewkę i czerwoną paprykę.
- Jako kolejne składniki dodaj pomidory, słodką paprykę, suszony tymianek, kmin rzymski, sól i pieprz. Na koniec dodaj ugotowaną białą fasolkę i posiekaną pietruszkę.
- Smacznego!
Komentarze