PrzepisDeseryBłyskawiczna szarlotka z lodami

Błyskawiczna szarlotka z lodami

Błyskawiczna szarlotka z lodami
Pyszności
03.09.2021 16:00, aktualizacja: 06.09.2021 08:03

Błyskawiczna szarlotka z lodami to idealny deser na jesienne dni. Jest prosta w przygotowaniu i jednocześnie fenomenalna w smaku. Czego chcieć więcej?

Pyszną szarlotkę przygotowaliśmy przy pomocy robota kuchennego marki Philips.

Składniki:

  1. 3 szt. jajka
  2. 1/3 szkl. cukier
  3. 4 gałki lody
  4. 3 łyżki sok z cytryny
  5. 3 łyżki masło roztopione
  6. 3/4 szkl. mleko
  7. 2 łyżki ekstrakt waniliowy
  8. 3/4 szkl. mąka pszenna
  9. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  10. 8 szt. jabłka
  11. 1/2 szkl. cukier (2 łyżki do jabłek)
  12. 2 łyżki cynamon

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od usunięcia gniazd nasiennych z jabłek.

Obraz

2. Następnie podziel owoce w cienkie plastry przy pomocy robota kuchennego i połącz je z sokiem z cytryny, cukrem oraz cynamonem. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Ułóż plastry z jabłek w formie do pieczenia, wypełniając całą formę.

Obraz

4. W osobnej misce połącz: jajka, cukier, ekstrakt waniliowy oraz roztopione masło.

Obraz

5. Jako kolejne składniki dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

Obraz

6. Przy pomocy jabłka zrób dekoracje na wierzch szarlotki. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i ponacinaj tak, aby uzyskać efekt kwiatka. Po czym obtocz w cukrze.

Obraz

7. Zalej jabłka w formie wcześniej przygotowaną mieszanką. Na wierzchu ułóż dekoracje z jabłek, po czym wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

8. Ciepłą szarlotkę podawaj z lodami. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także