Błyskawiczne pączki serowe

Zbliża się Tłusty Czwartek, dlatego przychodzę z kolejnym przepisem na pyszną przekąskę. Tym razem będą to pączki serowe, które przygotujesz w ekspresowym czasie.



Moja babcia zawsze powtarzała, że w Tłusty Czwartek trzeba zjeść choć jednego pączka, aby cały rok był udany. Dlatego też nie zwlekaj i przygotuj smaczne pączki dla całej rodziny.
Zobacz także: Brownie w klasycznym wydaniu
Składniki:
Porcje- 3 szkl. mąka pszenna przesiana
- 4 szt. jajka
- 4 łyżki jogurt naturalny
- 3 łyżki cukier puder
- 500 g twaróg mielony
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 40 ml wódka
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Na początku połącz suche składniki.
- W drugiej misce zmiksuj twaróg, jajka i jogurt naturalny. Po chwili dodaj wódkę, dzięki czemu pączki będą wchłaniać mniej tłuszczu. Na koniec dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.
- Przy smażeniu przydatny okaże się ręcznik papierowy. Wchłonie on nadmiar tłuszczu z usmażonych pączków.
- Gotowe ciasto na pączki powinno być kleiste. Dlatego, kiedy rozgrzejesz już olej, rozprowadź trochę oleju również na dłoniach i zacznij formułować małe kuleczki. Dzięki temu zabiegowi, ciasto nie będzie kleić się do ciała.
- Aby pączki się nie przypaliły, możesz wrzucić do garnka kawałek surowego ziemniaka, by obniżyć temperaturę oleju. Kiedy już nabiorą rumieńców i będą unosić się nad olejem, możesz je wyjąć.
- Gotowe pączki możesz posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego!
Komentarze