PrzepisDania główneBożonarodzeniowa biała kiełbasa

Bożonarodzeniowa biała kiełbasa

Bożonarodzeniowa biała kiełbasa
Pyszności
14.12.2018 17:00, aktualizacja: 15.12.2018 16:46

Boże Narodzenie to wyjątkowy i magiczny czas, który możemy spędzić z najbliższymi. Zazwyczaj odbywa się to przy suto zastawionym stole, na którym w tym roku nie może zabraknąć białej kiełbasy z goździkami zapiekanej na kiszonej kapuście.

W naszym przepisie wykorzystaliśmy kiełbasę białą Naturrino Sokołów.

Składniki:

  1. 5 szt. Kiełbasa biała Naturrino Sokołów
  2. 10 g goździki
  3. 3/4 szkl. woda z kiszonej kapusty
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz grubomielony
  6. 5 szt. liść laurowy
  7. 30 g masło
  8. 2 szt. cebula biała
  9. 100 g śliwki suszone
  10. 100 g morele suszone
  11. 1 łyżeczka kminek cały
  12. 5-6 szt. owoc jałowca
  13. 5-6 szt. ziele angielskie;
  14. 1 kg kapusta kiszona ugotowana

Sposób przygotowania:

1. W białą kiełbasę wbij goździki.

Obraz

2. Następnie na patelni połącz ze sobą masło, cebulę, suszone śliwki i morele, owoce jałowca, ziele angielskie, kminek, sól oraz pieprz.

Obraz

3. Po chwili dodaj ugotowaną wcześniej kapustę. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia i dodaj wodę z kiszonej kapusty. Na wierzchu ułóż kiełbasę z goździkami.

Obraz

5. Polej każdą kiełbasę miodem i dodaj liście laurowe. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także