Budyniowa napoleonka

W tym deserze zakochaliśmy się od pierwszego kęsa ? Po prostu niebo w gębie ?
Składniki:
Porcje- 120 g masło miękkie
- 4 szt. żółtka
- 3,5 szkl. mleko
- 3 łyżki mąka ziemniaczana
- 3 łyżki mąka pszenna
- 3/4 szkl. cukier
- 3 szt. ciasto francuskie
- truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- 3 ciasta francuskie podziel na 2 części. Następnie zrób w nich otwory przy pomocy widelca i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- W misce połącz ze sobą: żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier i szklankę mleka. Dokładnie wymieszaj.
- Zagotuj resztę mleka i dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę. Powstały krem odstaw do ostudzenia.
- Przy pomocy miksera połącz miękkie masło oraz domowej roboty budyń.
- Czas na zbudowanie kilku warstw z ciasta francuskiego i budyniu. Na wierzchu ostatniego rozprowadź krem i dodaj pokruszone ciasto francuskie. To samo zrób z bokami deseru.
- Wstaw do lodówki na 2 godziny i to wszystko!
Komentarze