PrzepisBułeczki drożdżowe na 4 sposoby

Bułeczki drożdżowe na 4 sposoby

Bułeczki drożdżowe na 4 sposoby
Pyszności
05.08.2020 17:00, aktualizacja: 20.09.2023 15:12

Dziś pokażemy Ci jak przygotować domowe bułeczki drożdżowe na 4 ciekawe sposoby. Nie tylko świetnie smakują, ale i genialnie się prezentują 😍

Nasze bułeczki drożdżowe upiekliśmy w OVI SMART marki Philips.

Składniki:

Masło czosnkowe

  1. 1/2 łyżeczki sól
  2. 1/2 szkl. masło roztopione
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana

Ciasto na bułeczki

  1. 600 g mąka pszenna
  2. 10 g suszone drożdże
  3. 500 ml mleko ciepłe
  4. 1 łyżka cukier
  5. 40 g masło
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 2 szt. jajka

Dodatki

  1. ser parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce połącz ze sobą mąkę i suszone drożdże.

Obraz

2. Następnie dodaj: ciepłe mleko, masło, cukier i sól. Zagnieć na ciasto i na samym końcu dodaj dwa jajka.

Ciasto drożdżowe przygotowanie - Pyszności
Ciasto drożdżowe przygotowanie - Pyszności

3. Teraz podziel ciasto drożdżowe na 4 części. Z pierwszej części stwórz 6 elementów i połącz je u góry. Podziel je na dwie części, po czym zacznij zwijać do środka najdalsze elementy, uzyskując idealną plecionkę.

Obraz

4. Z drugiej części ciasta stwórz małe supełki.

Obraz

5. Czas na plecionkę. Z 4 elementów stwórz przeplatany kwadrat, po czym zwiń naprzemian wystające końcówki. Części, które będą wystawać po złożeniu ciasta, schowaj pod spód.

Obraz

6. I na koniec z 3 elementów stwórz prosty warkocz. Przygotowane bułeczki wstaw do Ovi do wyrośnięcia (temp. 40 stopni Celsjusza, 10 minut).

Obraz

7. W międzyczasie przygotuj masło czosnkowe. W tym celu połącz: roztopione masło, czosnek, natkę pietruszki i sól.

Obraz

8. Rozprowadź masło czosnkowe na wyrośniętych bułeczkach. Nie zapomnij również o parmezanie. Piecz je w Ovi przez 15 minut, temp. 160 stopni Celsjusza.

Obraz

9. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także