Bułeczki drożdżowe z masłem czosnkowym

Porcje
10szt
Porcje
10szt
Składniki
Ciasto na bułeczki
Masło czosnkowe
Dodatki
Sposób przygotowania
  1. W dużej misce połącz ze sobą mąkę i suszone drożdże.
  2. Następnie dodaj: ciepłe mleko, masło, cukier i sól. Zagnieć na ciasto i na samym końcu dodaj dwa jajka.
  3. Teraz podziel ciasto drożdżowe na 4 części. Z pierwszej części stwórz 6 elementów i połącz je u góry. Podziel je na dwie części, po czym zacznij zwijać do środka najdalsze elementy, uzyskując idealną plecionkę.
  4. Z drugiej części ciasta stwórz małe supełki.
  5. Czas na plecionkę. Z 4 elementów stwórz przeplatany kwadrat, po czym zwiń naprzemian wystające końcówki. Części, które będą wystawać po złożeniu ciasta, schowaj pod spód.
  6. I na koniec z 3 elementów stwórz prosty warkocz. Przygotowane bułeczki wstaw do Ovi do wyrośnięcia (temp. 40 stopni Celsjusza, 10 minut).
  7. W międzyczasie przygotuj masło czosnkowe. W tym celu połącz: roztopione masło, czosnek, natkę pietruszki i sól.
  8. Rozprowadź masło czosnkowe na wyrośniętych bułeczkach. Nie zapomnij również o parmezanie. Piecz je w Ovi przez 15 minut, temp. 160 stopni Celsjusza.
  9. Smacznego!