Bułeczki drożdżowe z mięsem

Bułeczki drożdżowe z mięsnym farszem świetnie sprawdzą się w roli pysznej kolacji, jak i przekąski na imprezę. Takiej kombinacji nie sposób powiedzieć nie ?
Zobacz także: Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami
Składniki:
Porcje szt.Klopsiki
- 400 g mielona wołowina
- 1 szt. jajko
- 1-2 szt. ząbki czosnku
- 1 łyżka zioła prowansalskie
- 1 łyżka słodka papryka
- 1/2 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Ciasto drożdżowe
- 600 g mąka pszenna
- 20 g świeże drożdże
- 2 łyżki cukier
- 2 szt. jajka
- 1 szkl. mleko
- 1/4 szkl. olej roślinny
- 1 szczypta sól
Do posmarowania
- 1/2 szkl. masło roztopione
- 20 g ser parmezan starty
- 1/2 szkl. natka pietruszki posiekana
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Następnie przygotuj klopsiki, łącząc w misce: mieloną wołowinę, jajko, ząbki czosnku, zioła prowansalskie, słodką paprykę, pieprz, sól oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Z mieszanki uformuj małe kuleczki.
- Następnie umieść je w cieście drożdżowym, tworząc większe kule.
- Ułóż bułeczki w formie do pieczenia.
- Czas przygotować mieszankę z masłem. W tym celu połącz: roztopione masło, parmezan i natkę pietruszki. Rozprowadź je na bułeczkach, po czym wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze