Pyszne pieczone bułeczki nadziewane mozzarellą, salami i sosem pomidorowym

Uwielbiam pizzę w każdej postaci. Poznaliśmy już jej wiele form, a więc dzisiaj przyszedł czas na kolejną. W tym artykule pokażę ci, jak przyrządzić pyszne pieczone bułeczki nadziewane mozzarellą, salami i sosem pomidorowym.
Są bardzo smaczne i doskonale sprawdzą się na przykład jako przekąska na imprezę. Koniecznie ich wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz!
Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
PorcjeSposób przygotowania:
- Na początku zajmiemy się przygotowaniem ciasta. W tym celu przygotuj rozczyn dodając do ciepłego, ale nie goracego mleka, następujące składniki: drożdze, 2 żółtka, jedno jajko, szczyptę soli, łyżkę cukru i łyżkę oregano. Do rozczynu dodawać stopniowo mąkę i w ostatnie fazie dodajemy roztopione masło, również stopniowo.
- Przekrój ciasto na kawałki, a następnie z każdego z nich uformuj okręg.
- Do każdego kawałka ciasta nałóż po 1 łyżce sosu pomidorowego, po 1 plastrze salami i po 1 łyżce mozzarelli.
- Zawiń boki ciasta i uformuj kulki, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do miseczki włóż roztopione masło, czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj, a następnie za pomocą pędzelka, nasmaruj mieszanką ulepione kulki.
- Posyp kulki z wierzchu startym parmezanem. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 15-20 minut.
- Po 15-20 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
- Smacznego!
Komentarze