Pyszne pieczone bułeczki nadziewane mozzarellą, salami i sosem pomidorowym

Składniki
Sposób przygotowania
  1. Na początku zajmiemy się przygotowaniem ciasta. W tym celu przygotuj rozczyn dodając do ciepłego, ale nie goracego mleka, następujące składniki: drożdze, 2 żółtka, jedno jajko, szczyptę soli, łyżkę cukru i łyżkę oregano. Do rozczynu dodawać stopniowo mąkę i w ostatnie fazie dodajemy roztopione masło, również stopniowo.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  2. Przekrój ciasto na kawałki, a następnie z każdego z nich uformuj okręg.
  3. Do każdego kawałka ciasta nałóż po 1 łyżce sosu pomidorowego, po 1 plastrze salami i po 1 łyżce mozzarelli.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  4. Zawiń boki ciasta i uformuj kulki, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Do miseczki włóż roztopione masło, czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj, a następnie za pomocą pędzelka, nasmaruj mieszanką ulepione kulki.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  6. Posyp kulki z wierzchu startym parmezanem. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 15-20 minut.
  7. Po 15-20 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
    Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska
  8. Smacznego!
  9. Wirtualna Polska
    Wirtualna Polska