Bułeczki z kurczakiem

Bułeczki z kurczakiem, kolorowymi warzywami i żółtym serem to sprawdzony przepis zarówno na pyszny obiad, jak i ciekawą kolację. Palce lizać!
Nasze bułeczki upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Mini hot-dogi z tortilli
Składniki:
Porcje szt.Ciasto
- 500 ml mleko ciepłe
- 20 g świeże drożdże
- 1 łyżka cukier
- 600 g mąka pszenna
- 3 łyżki oliwa z oliwek
Farsz
- 1 szt. filet z kurczaka
- 1 szt. cebula
- 1 szt. czerwona papryka
- 1 szt. zielona papryka
- 1 pęczek natka pietruszki posiekana
- 4 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 1 łyżeczka kmin rzymski
- 1 łyżeczka tymianek
Sposób przygotowania:
- Przygotuj rozczyn i odstaw do wyrośnięcia. Następnie połącz z mąką i oliwą z oliwek.
- Zagnieć na ciasto, po czym odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Podziel kurczaka na drobne kawałki.
- Przesyp go do miski i dodaj dwa rodzaje papryk oraz cebulę.
- Nie zapomnij dodać również: natki pietruszki, oliwy z oliwek, soli, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, suszonego czosnku oraz tymianku. Dokładnie wymieszaj.
- Podziel wyrośnięte ciasto na kilka kawałków.
- Z każdego elementu stwórz podłużny placuszek.
- Ułóż drożdżowe bułeczki w Ovi, po czym na wierzchu rozsyp wcześniej przygotowaną mieszankę. Tak przygotowane bułeczki piecz przez 15 minut (temp. 150 stopni Celsjusza).
- Teraz dodaj żółty ser i piecz przez kolejne 10 minut.
- Smacznego!
Komentarze