Bułka cynamonka

Uwielbiacie drożdżowe wypieki z dodatkiem cynamonu, dlatego przygotowaliśmy dla Was coś wyjątkowego. Bułka cynamonka, bo o niej mowa, skradnie Wasze serca od pierwszego kęsa.



Nasz wypiek w rozmiarze XXL przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Pączki pieczone z OVI
Składniki:
Porcje szt.Rozczyn
- 150 ml mleko ciepłe
- 2 łyżki cukier
- 7 g suche drożdze
Ciasto
- 400 g mąka tortowa +do podsypania
- 1 łyżeczka sól
- 1 szt. jajko
- 1/4 szkl. cukier
Karmel
- 100 g masło
- 120 g cukier muscovado
- 150 ml śmietanka 30%
- 1 łyżeczka sól
Nadzienie
- 150 g masło
- 100 g cukier muscovado
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 1/2 łyżeczki kardamon
- 1/2 łyżeczki sól
Dodatki
- 1 szt. jajko roztrzepane
- 50 g orzechy pekan pokrojone


Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj rozczyn. W tym celu połącz: ciepłe mleko, cukier i suche drożdże. Następnie odstaw go na 15 minut, po czym połącz wszystkie składniki na ciasto razem z rozczynem. Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę, aby mogło podwoić swoją objętość.
- W międzyczasie przygotuj karmel. Łącząc i podgrzewając ze sobą: masło, cukier muscovado, śmietankę i sól. Gotową mieszankę przelej do formy z Ovi.
- Teraz czas przygotować farsz do naszej bułki. W dużej misce wymieszaj: masło, cukier muscovado, sól, cynamon i kardamon.
- Rozwałkuj ciasto, po czym rozprowadź na nim przygotowany farsz. Zwiń w rulon i potnij na mniejsze kawałki.
- Ułóż kawałki w formie z karmelem i wstaw do Ovi do wyrośnięcia na 15 minut (temp. 40 stopni Celsjusza). Po tym czasie rozprowadź na wierzchu roztrzepane jajko i posiekane orzechy pekan. Ponownie użyj Ovi, tym razem ustaw czas na 40 minut, temperatura: 160 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Komentarze