PrzepisDeseryBułka cynamonka

Bułka cynamonka

Bułka cynamonka
Pyszności
15.09.2021 16:00, aktualizacja: 16.09.2021 08:40

Uwielbiacie drożdżowe wypieki z dodatkiem cynamonu, dlatego przygotowaliśmy dla Was coś wyjątkowego. Bułka cynamonka, bo o niej mowa, skradnie Wasze serca od pierwszego kęsa.

Nasz wypiek w rozmiarze XXL przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Karmel

  1. 1 łyżeczka sól
  2. 100 g masło
  3. 120 g cukier muscovado
  4. 150 ml śmietanka 30%

Nadzienie

  1. 150 g masło
  2. 100 g cukier muscovado
  3. 1/2 łyżeczki cynamon
  4. 1/2 łyżeczki kardamon
  5. 1/2 łyżeczki sól

Rozczyn

  1. 150 ml mleko ciepłe
  2. 2 łyżki cukier
  3. 7 g suche drożdze

Ciasto

  1. 400 g mąka tortowa +do podsypania
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1 szt. jajko
  4. 1/4 szkl. cukier

Dodatki

  1. 1 szt. jajko roztrzepane
  2. 50 g orzechy pekan pokrojone

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj rozczyn. W tym celu połącz: ciepłe mleko, cukier i suche drożdże. Następnie odstaw go na 15 minut, po czym połącz wszystkie składniki na ciasto razem z rozczynem. Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę, aby mogło podwoić swoją objętość.

Obraz

2. W międzyczasie przygotuj karmel. Łącząc i podgrzewając ze sobą: masło, cukier muscovado, śmietankę i sól. Gotową mieszankę przelej do formy z Ovi.

Obraz

3. Teraz czas przygotować farsz do naszej bułki. W dużej misce wymieszaj: masło, cukier muscovado, sól, cynamon i kardamon.

Obraz

4. Rozwałkuj ciasto, po czym rozprowadź na nim przygotowany farsz. Zwiń w rulon i potnij na mniejsze kawałki.

Obraz

5. Ułóż kawałki w formie z karmelem i wstaw do Ovi do wyrośnięcia na 15 minut (temp. 40 stopni Celsjusza). Po tym czasie rozprowadź na wierzchu roztrzepane jajko i posiekane orzechy pekan. Ponownie użyj Ovi, tym razem ustaw czas na 40 minut, temperatura: 160 stopni Celsjusza.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także