Burger warzywny z sokiem

Burger warzywny z sokiem to gotowa receptura na udany obiad, który przygotujesz w mgnieniu oka bez marnowania składników. Zasada zero waste w najlepszym wydaniu!
W przygotowaniu domowego soku i warzywnych burgerów pomogła nam Wyciskarka Wolnoobrotowa marki Philips.
Zobacz także: Tęczowe soki z wyciskarki wolnoobrotowej
Składniki:
PorcjeBurgery warzywne
- 2 szt. marchewki
- 4 łodygi seler naciowy
- 2 szt. buraki czerwone
- 300 g czarna fasola z zalewą
- 1 szt. cebula
- 1/2 szkl. mąka migdałowa
- 1/2 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1 łyżka słodka papryka
- 1 łyżeczka kmin rzymski
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka suszony czosnek
- 1,5 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 2 łyżki oliwa z oliwek
Pozostałe składniki
- 4 szt. bułki pełnoziarniste
- 150 g majonez z awokado
- 1 szt. cebula czerwona
- 1 szt. sałata zielona
- 1 szt. pomidor
- 1 szt. ogórek szklarniowy
Sposób przygotowania:
- W wyciskarce wolnoobrotowej przygotuj: marchewki, selery naciowe i buraki czerwone. I sok jest już gotowy!
- Powstałą pulpę warzywną podsmaż na patelni razem z cebulą. Następnie połącz ją z czarną fasolą, mąką migdałową, posiekaną natką pietruszki, słodką papryką, suszonym czosnkiem, curry, kminem rzymskim oraz solą.
- Z powstałej mieszanki uformuj burgery. Polej oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Podziel bułki na pół. Na spodzie rozprowadź majonez z awokado, sałatę, warzywnego burgera, plaster żółtego sera...
- ...plaster czerwonej cebuli, pomidory i ogórki. Całość przykryj bułką z majonezem z awokado.
- Smacznego!
Komentarze