PrzepisKolacjaBurger warzywny z sokiem

Burger warzywny z sokiem

Burger warzywny z sokiem
Pyszności
04.11.2020 17:00, aktualizacja: 05.11.2020 14:32

Burger warzywny z sokiem to gotowa receptura na udany obiad, który przygotujesz w mgnieniu oka bez marnowania składników. Zasada zero waste w najlepszym wydaniu!

W przygotowaniu domowego soku i warzywnych burgerów pomogła nam Wyciskarka Wolnoobrotowa marki Philips.

Składniki:

Burgery warzywne

  1. 2 szt. marchewki
  2. 4 łodygi seler naciowy
  3. 1 łyżeczka suszony czosnek
  4. 1,5 łyżeczki sól
  5. 1 łyżeczka pieprz
  6. 2 łyżki oliwa z oliwek
  7. 2 szt. buraki czerwone
  8. 300 g czarna fasola z zalewą
  9. 1 szt. cebula
  10. 1/2 szkl. mąka migdałowa
  11. 1/2 szkl. natka pietruszki posiekana
  12. 1 łyżka słodka papryka
  13. 1 łyżeczka kmin rzymski
  14. 1 łyżeczka curry

Pozostałe składniki

  1. 4 szt. bułki pełnoziarniste
  2. 150 g majonez z awokado
  3. 1 szt. cebula czerwona
  4. 1 szt. sałata zielona
  5. 1 szt. pomidor
  6. 1 szt. ogórek szklarniowy

Sposób przygotowania:

1. W wyciskarce wolnoobrotowej przygotuj: marchewki, selery naciowe i buraki czerwone. I sok jest już gotowy!

Obraz

2. Powstałą pulpę warzywną podsmaż na patelni razem z cebulą. Następnie połącz ją z czarną fasolą, mąką migdałową, posiekaną natką pietruszki, słodką papryką, suszonym czosnkiem, curry, kminem rzymskim oraz solą.

Obraz

3. Z powstałej mieszanki uformuj burgery. Polej oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

4. Podziel bułki na pół. Na spodzie rozprowadź majonez z awokado, sałatę, warzywnego burgera, plaster żółtego sera...

Obraz

5. ...plaster czerwonej cebuli, pomidory i ogórki. Całość przykryj bułką z majonezem z awokado.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także