Burger z batatów

Dobrze nas znasz i wiesz, że lubimy eksperymentować w kuchni. I tak właśnie powstał nasz burger z batatów, bez bułki. Może na początku brzmieć trochę dziwnie, ale uwierz na słowo, wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w nim bez pamięci ❤️



Przy przygotowaniu tego przepisu pomógł nam Zoodler marki Philips.
Zobacz także: Pizza na ziemniaczanym spodzie
Składniki:
PorcjeMięso
- 300 g mielona wołowina
- 1 łyżka musztarda dijon
- 1 łyżka majeranek
- 1 łyżka cebula granulowana
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczkI pieprz
Bataty
Dodatki
- 6 szt. sałata liście
- 1/2 szt. czerwona cebula
- 1/2 szt. pomidor
- 4 łyżki sos bbq


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania mięsa. W tym celu połącz mieloną wołowinę z musztardą dijon, majerankiem, cebulą granulowaną, solą i pieprzem.
- Zzoodluj obrane bataty. Po czym wstaw je do mikrofalówki na 4 minuty. Na koniec dodaj: sól, pieprz, rozmaryn, słodką paprykę i jajko. Dokładnie wymieszaj.
- Uformuj z zoodlowanych batatów 4 krążki i wstaw je do piekarnika na 10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie zrób z mięsnej mieszanki krążki i smaż je po 5 minut na każdej ze stron.
- Czas złożyć naszego burgera. Zacznij od batatów, następnie dodaj sos bbq, sałatę, mięso, kolejną porcję sosu, plastry pomidora, czerwoną cebulę i kolejny krążek z batatów. Smacznego!
Komentarze