Burger z szarpanym kurczakiem

Oto pomysł na pyszną kanapkę, której nie będziesz mogła się oprzeć. Burger z szarpanym kurczakiem, bo o nim mowa, zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem.



Zobacz także: Genialna bruschetta z kurczakiem
Składniki:
PorcjeMięso
- 1 szt. cały kurczak
- 1 łyżka przyprawa do kurczaka
- 2 szt. cytryny z podziałem na pół
- 2 szt. cebula
Sos
- 1 łyżka mąka pszenna
- 1 łyżka musztarda
- 1/2 szkl. białe wino
Dodatki


Sposób przygotowania:
- Włóż całą cytrynę do środka kurczaka. Następnie dopraw przyprawą do kurczaka.
- Przełóż kurczaka na formę do pieczenia. Dodaj cebulę i wstaw do piekarnika na 90 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Tłuszcz z formy przelej na patelnię. Następnie dodaj mąkę pszenną, musztardę i białe wino. Dokładnie wymieszaj i gotuj do chwili powstania gęstego sosu.
- Do marchewki startej na tarce dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
- Podziel upieczonego kurczaka na mniejsze kawałki.
- I stwórz swojego burgera, rozsmarowując na bułce majonez. Następnie dodaj upieczoną cebulę, szarpanego kurczaka, żółty ser, marchewkę i drugą końcówkę bułki. Gotowe!
Komentarze