PrzepisPrzekąskiNiezwykłe burgery z jajkiem w dziurce

Niezwykłe burgery z jajkiem w dziurce

Niezwykłe burgery z jajkiem w dziurce
Pyszności
12.01.2017 17:07, aktualizacja: 06.08.2018 09:32

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie niezwykłych burgerów z jajkiem, serem, sałatą i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki:

  1. 450 g wołowina zmielona
  2. sól
  3. pieprz
  4. 1 łyżka masło
  5. 3 szt. jajka
  6. 3 plastry żółty ser
  7. 3 liście sałata
  8. pomidorki koktajlowe pokrojone w plastry
  9. 3 łyżki majonez wymieszany z 1 łyżka sosu ostrego
  10. 3 szt. bułki do hamburgerów lekko podpieczone
Sposób przygotowania:

1. Ze zmielonej wołowiny uformuj 2 placki. Za pomocą szklanki wyciśnij środek każdego placka. Wyciśnięte środki uformuj w pierścień, tak samo jak 2 pozostałe kawałki mięsa. Powstałe krążki z obydwóch stron przypraw solą i pieprzem.

Obraz

2. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią masło. Kiedy się roztopi, włóż na patelnię krążki z mięsa mielonego. Smaż przez 2 minuty, a następnie przewróć na drugą stronę. Do środka każdego krążka wbij po 1 jajku i przypraw je z wierzchu solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką. Kiedy białka się zetną, zdejmij pokrywkę i na każdym kawałku mięsa połóż po 1 plastrze sera żółtego. Kiedy ser się roztopi, zdejmij patelnię z ognia.

Obraz

3. Każdą bułkę przekrój na pół. Do każdej z nich włóż po 1 plastrze sałaty, plastry pomidorków koktajlowych i po 1 kawałku mięsa.

Obraz

4. Nasmaruj połówki bułek mieszanką majonezu z ostrym sosem i przykryj burgery.

Obraz

5. I gotowe. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także