cebularze lubelskie
Kategorie PrzekąskiPrzepisy

Cebularz lubelski w wersji mini

Cebularz lubelski to kolejne kultowe danie, z których postanowiliśmy się zmierzyć. I naszym zdaniem wyszło nam całkiem nieźle, zresztą sama się o tym przekonaj. Zapoznaj się z całym przepisem i koniecznie napisz co o nim myślisz 👍

Zobacz także: Zapiekanka z kubka w 4 propozycjach

Cebularz lubelski8
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Cebularz lubelski
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje szt.
Ciasto
Farsz

Sposób przygotowania:

  1. Cały proces rozpocznij od przygotowania zaczynu. W tym celu połącz: świeże drożdże, cukier, 3-4 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.
    Cały proces rozpocznij od przygotowania zaczynu. W tym celu połącz: świeże drożdże, cukier, 3-4 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.
  2. W międzyczasie na patelni podsmaż cebulę. Nie zapomnij o dodaniu soli i pieprzu.
    W międzyczasie na patelni podsmaż cebulę. Nie zapomnij o dodaniu soli i pieprzu.
  3. Wracamy do wyrobienia ciasta drożdżowego. Przesiej mąkę i sól.
    Wracamy do wyrobienia ciasta drożdżowego. Przesiej mąkę i sól.
  4. Następnie dodaj wodę i gotowy rozczyn. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
    Następnie dodaj wodę i gotowy rozczyn. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Podziel ciasto na kilka elementów i zrób z nich krążki jak na zdjęciu poniżej. Przykryj ściereczką i daj im odpocząć przez 15 minut.
    Podziel ciasto na kilka elementów i zrób z nich krążki jak na zdjęciu poniżej. Przykryj ściereczką i daj im odpocząć przez 15 minut.
  6. Posmaruj dookoła wyrośnięty krążek roztrzepanym jajkiem. Na środku umieść podsmażoną cebulę. Posyp makiem.
    Posmaruj dookoła wyrośnięty krążek roztrzepanym jajkiem. Na środku umieść podsmażoną cebulę. Posyp makiem.
  7. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza). Smacznego!
    Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza). Smacznego!
Cebularzyki lubelskie

Tym razem sięgnęliśmy po prawdziwy polski klasyk 😉 I oto efekty 😍PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/268863INSTAGRAM ➡️ instagram.com/pysznoscipl/

Publiée par Pyszności sur Mardi 24 septembre 2019