PrzepisCebularz lubelski w wersji mini

Cebularz lubelski w wersji mini

Cebularz lubelski w wersji mini
Pyszności
01.10.2019 17:00, aktualizacja: 02.10.2019 08:17

Cebularz lubelski to kolejne kultowe danie, z których postanowiliśmy się zmierzyć. I naszym zdaniem wyszło nam całkiem nieźle, zresztą sama się o tym przekonaj. Zapoznaj się z całym przepisem i koniecznie napisz co o nim myślisz ?

Składniki:

Ciasto

  1. 10 g świeże drożdże
  2. 1 łyżeczka cukier
  3. 500 g mąka pszenna
  4. 3/4 szkl. mleko ciepłe
  5. 3/4 szkl. woda ciepła
  6. 1,5 łyżeczki sól

Farsz

  1. 2 łyżki mak
  2. 1 szt. jajko
  3. 3 szt. cebula
  4. 4 łyżki olej
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania zaczynu. W tym celu połącz: świeże drożdże, cukier, 3-4 łyżki mąki i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.

Obraz

2. W międzyczasie na patelni podsmaż cebulę. Nie zapomnij o dodaniu soli i pieprzu.

Obraz

3. Wracamy do wyrobienia ciasta drożdżowego. Przesiej mąkę i sól.

Obraz

4. Następnie dodaj wodę i gotowy rozczyn. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Obraz

5. Podziel ciasto na kilka elementów i zrób z nich krążki jak na zdjęciu poniżej. Przykryj ściereczką i daj im odpocząć przez 15 minut.

Obraz

6. Posmaruj dookoła wyrośnięty krążek roztrzepanym jajkiem. Na środku umieść podsmażoną cebulę. Posyp makiem.

Obraz

7. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza). Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także