in ,

Genialna chałka drożdżowa zapleciona

Nasza chałka drożdżowa totalnie zawróci Ci w głowie. I nie chodzi tu jedynie o jej wyjątkowy smak, ale genialne sploty!

Zobacz także: Zapiekane naleśniki z mięsem

Chałka drożdżowa zapleciona
Chałka drożdżowa zapleciona
1
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ze sobą letnie mleko, cukier, świeże drożdże i roztopione masło.
    Połącz ze sobą letnie mleko, cukier, świeże drożdże i roztopione masło.
  2. Przy pomocy miksera połącz mąkę i wcześniej przygotowaną mieszankę.
    Przy pomocy miksera połącz mąkę i wcześniej przygotowaną mieszankę.
  3. Umieść w misce i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
    Umieść w misce i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  4. Podziel ciasto na 8 równych części.
    Podziel ciasto na 8 równych części.
  5. Następnie uformuj z nich wałki i zapleć jak na zdjęciu poniżej. (Szczegóły na filmiku).
    Następnie uformuj z nich wałki i zapleć jak na zdjęciu poniżej. (Szczegóły na filmiku).
  6. Gotową plecionkę posmaruj mieszanką z mleka i żółtka. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
    Gotową plecionkę posmaruj mieszanką z mleka i żółtka. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
  7. Smacznego!
    Smacznego!