Chałwowa pierzynka

Oto kolejny przepis na pyszne ciacho bez pieczenia, którego nie możecie przegapić. Nie tylko obłędnie smakuje, ale i świetnie się prezentuje. Po prostu same pyszności!

Chałwowa pierzynka15
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Chałwowa pierzynka
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz ze sobą mleko (1,5 szkl.), mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
    W misce połącz ze sobą mleko (1,5 szkl.), mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. W garnku zagotuj resztę mleka. Stopniowo dodawaj przygotowaną wcześniej mieszankę. Kiedy masa będzie już gotowa, odstaw ją do ostudzenia.
    W garnku zagotuj resztę mleka. Stopniowo dodawaj przygotowaną wcześniej mieszankę. Kiedy masa będzie już gotowa, odstaw ją do ostudzenia.
  3. W mikserze ubij miękkie masło. Następnie małymi porcjami dodawaj przygotowaną masę. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę i wszystko dokładnie wymieszaj.
    W mikserze ubij miękkie masło. Następnie małymi porcjami dodawaj przygotowaną masę. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. W formie ułóż herbatniki i umieść na ich wierzchu masę chałwową. Ponownie ułóż herbatniki.
    W formie ułóż herbatniki i umieść na ich wierzchu masę chałwową. Ponownie ułóż herbatniki.
  5. Na drugiej warstwie ciastek rozprowadź dżem. I bezpośrednio na nim umieść kolejną warstwę z masą chałwową. Ponownie ułóż herbatniki.
    Na drugiej warstwie ciastek rozprowadź dżem. I bezpośrednio na nim umieść kolejną warstwę z masą chałwową. Ponownie ułóż herbatniki.
  6. Kiedy stworzysz 4 warstwę z herbatników, pokryj ją masą. Następnie chłodź w lodówce przez całą noc.
    Kiedy stworzysz 4 warstwę z herbatników, pokryj ją masą. Następnie chłodź w lodówce przez całą noc.
  7. Gotowe ciasto ozdób przy pomocy pokruszonej chałwy. Smacznego!
    Gotowe ciasto ozdób przy pomocy pokruszonej chałwy. Smacznego!

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×