PrzepisDeseryChałwowa pierzynka

Chałwowa pierzynka

Chałwowa pierzynka
Pyszności
21.08.2018 14:00, aktualizacja: 24.08.2018 10:53

Oto kolejny przepis na pyszne ciacho bez pieczenia, którego nie możecie przegapić. Nie tylko obłędnie smakuje, ale i świetnie się prezentuje. Po prostu same pyszności!

Składniki:

  1. 3 łyżki mąka
  2. 3 łyżki mąka ziemniaczana
  3. 1/2 szkl. cukier
  4. 2 szt. żółtka
  5. 1 litr mleko
  6. 200 g masło miękkie
  7. 300 g chałwa pokruszona
  8. 400 g herbatniki kakaowe
  9. 300 g dżem z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mleko (1,5 szkl.), mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. W garnku zagotuj resztę mleka. Stopniowo dodawaj przygotowaną wcześniej mieszankę. Kiedy masa będzie już gotowa, odstaw ją do ostudzenia.

Obraz

3. W mikserze ubij miękkie masło. Następnie małymi porcjami dodawaj przygotowaną masę. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę i wszystko dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. W formie ułóż herbatniki i umieść na ich wierzchu masę chałwową. Ponownie ułóż herbatniki.

Obraz

5. Na drugiej warstwie ciastek rozprowadź dżem. I bezpośrednio na nim umieść kolejną warstwę z masą chałwową. Ponownie ułóż herbatniki.

Obraz

6. Kiedy stworzysz 4 warstwę z herbatników, pokryj ją masą. Następnie chłodź w lodówce przez całą noc.

Obraz

7. Gotowe ciasto ozdób przy pomocy pokruszonej chałwy. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także