Pieczone ziemniaki w formie chipsów z dodatkiem sera i bekonu. Palce lizać!

Ziemniaki to podstawa do przyrządzania wielu dań. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich posiłku, choć wielu uważa je za tuczące i bezwartościowe. Nie jest to jednak prawdą, ponieważ ziemniaki zawierają wiele witamin, beta karotenu, minerałów, błonnika oraz białka.
Dzisiaj zaproponuję ci pyszne chipsy z ziemniaków z dodatkiem sera i bekonu. Taka przekąska jest zdecydowanie zdrowszą alternatywą popularnych chipsów. Spróbuj, a na pewno je pokochasz.
Przepis poniżej.
Składniki:
Porcje- 4 szt. ziemniaki
- oliwa z oliwek
- sól
- ser mozzarella starty
- bekon posiekany
- szczypiorek posiekany
- jogurt naturalny opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Pokrój ziemniaki w cienkie plastry.
- Przepłucz plastry ziemniaków w misce z wodą.
- Wyjmij ziemniaki z wody i osusz je za pomocą ręcznika papierowego.
- Osuszone plastry poukładaj na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Polej je oliwą z oliwek i przypraw solą. (ilość oliwy i soli - według uznania, tak jak lubisz najbardziej) Następnie włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 20 minut.
- Po 20 minutach posyp ziemniaki startą mozzarellą i bekonem. (ilość również według twojego własnego uznania) Włóż blaszkę ponownie do piekarnika na 5-10 minut.
- Po 5-10 minutach wyjmij gotowe chipsy z piekarnika. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać je posiekaną pietruszką i polać jogurtem naturalnym.
- Smacznego!
Komentarze