Składniki | Sposób przygotowania W misce wymieszaj ze sobą mleko, drożdże i cukier. Gdy mieszanka się spieni, stopniowo dodawaj mąkę i sól. Za pomocą rąk wyrób ciasto na gładką kulę. Następnie przykryj miskę i odstaw ją na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie wyjmij ciasto z miski, polej je olejem i wymieszaj. Posyp stół mąką, połóż na nim kulkę ciasta i rozwałkuj. Do bledera włóż ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Zmiksuj, a następnie wymieszaj tą mieszankę z masłem. Powstałą mieszankę równomiernie rozsmaruj na rozwałkowanym cieście. Następnie posyp z wierzchu startym żółtym serem i startym parmezanem. Zawiń ciasto w rulon i dociśnij jego końce, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Przekrój rulon na pół, pozostawiając jedną końcówkę o długości ok. 2,5 cm w stanie nienaruszonym. Zapleć dwa powstałe kawałki w warkocz i przełóż na podłużną blaszkę. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 178 stopni C i piecz przez 35 minut. Po 35 minutach wyjmij gotowy chleb z piekarnika i pokrój go na kawałki. |