Chlebek plecionka z czerwonym pesto to nasza najnowsza miłość. Nie dość, że genialnie smakuje, to jeszcze świetnie się prezentuje. Po prostu WOW!
W przygotowaniu domowego pesto pomógł nam blender próżniowy marki Philips.
Zobacz także: Malinowa chmurka bez pieczenia
Składniki:
PorcjeRozczyn
- 250 ml mleko ciepłe
- 20 g świeże drożdże
- 1 łyżka cukier
Ciasto
- 500 g mąka pszenna tortowa
- 2 łyżki suszona bazylia
- 1 łyżka sól
- 1/3 szkl. masło roztopione
Czerwone pesto
- 250 g ser ricotta
- 70 g suszone pomidory
- 50 g ser parmezan tarty
- 1 szkl. świeża bazylia liście
- 30 g orzeszki pini podprażone
- 1/2 łyżeczki sól
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania czerwonego pesto. W tym celu połącz w blenderze: ricottę, suszone pomidory, parmezan, orzeszki pini, świeżą bazylię, ząbki czosnku oraz sól.
- Teraz czas na chleb domowej roboty. Zacznij od przygotowania rozczynu. Aby to zrobić, połącz: ciepłe mleko, świeże drożdże i cukier. Odstaw mieszankę na 15 minut. W międzyczasie połącz: mąkę, suszoną bazylię oraz sól.
- Jako kolejne składniki dodaj rozczyn i masło. Połącz wszystkie składniki.
- Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 90 minut.
- Rozwałkuj ciasto i rozprowadź na nim czerwone pesto. Następnie zwiń w rulon i podziel na dwie części.
- Spleć oba elementy, po czym połącz obie końcówki tworząc koło. Tak przygotowany chlebek wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Chlebek plecionka z czerwonym pesto ❤️Najpierw przygotowaliśmy domowe czerwone pesto, a następnie połączyliśmy je z chlebkiem plecionką 😉 I efekt okazał się fenomenalny 😍SPRZĘT ➡️ Blender próżniowy marki Philips ➡️ https://pysznosci.co/3ibdFBCPRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/305776
Posted by Pyszności on Friday, August 28, 2020