Chlebek ziołowy z serem

Chlebek ziołowy z serem to prosty i sprawdzony przepis na ciepłą przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni, kiedy podasz im oryginalne danie w ciekawej formie. Palce lizać!



Do przygotowania masła ziołowego wykorzystaliśmy blender ręczny OnTheGo marki Philips.
Zobacz także: Warzywna zapiekanka w kolorowym wydaniu
Składniki:
PorcjeCiasto
- 500 g mąka pszenna
- 7 g suszone drożdże
- 1,5 szkl. mleko ciepłe
- 1 łyżka suszone oregano
- 1 łyżka suszona cebula
- 1 łyżka suszona bazylia
Ziołowe masło
- 50 g masło roztopione
- 1 pęczek natka pietruszki
- 2 szt. ząbki czosnku
Dodatki
- 15 plastrów ser cheddar


Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą: mąkę, drożdże i suszone przyprawy: oregano, bazylię i cebulę.
- Dodaj ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj, aż powstanie ciasto. Teraz przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- W międzyczasie przygotuj ziołowe masło. W tym celu połącz w blenderze: natkę pietruszki, ząbki czosnku i roztopione masło.
- Rozwałkuj ciasto i umieść na wierzchu plastry sera.
- Zwiń w rulon i podziel go na mniejsze części.
- Ułoż elementy w taki sposób, aby stworzyły szachownicę (jak na zdjęciu poniżej).
- Na ułożonych zawiniątkach rozprowadź wcześniej przygotowane masło ziołowe. Po czym wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze