PrzepisChlebek ziołowy z serem

Chlebek ziołowy z serem

Chlebek ziołowy z serem
Pyszności
10.12.2019 17:00, aktualizacja: 16.08.2020 14:27

Chlebek ziołowy z serem to prosty i sprawdzony przepis na ciepłą przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni, kiedy podasz im oryginalne danie w ciekawej formie. Palce lizać!

Do przygotowania masła ziołowego wykorzystaliśmy blender ręczny OnTheGo marki Philips.

Składniki:

Ziołowe masło

  1. 50 g masło roztopione
  2. 1 pęczek natka pietruszki
  3. 2 szt. ząbki czosnku

Dodatki

  1. 15 plastrów ser cheddar

Ciasto

  1. 500 g mąka pszenna
  2. 7 g suszone drożdże
  3. 1,5 szkl. mleko ciepłe
  4. 1 łyżka suszone oregano
  5. 1 łyżka suszona cebula
  6. 1 łyżka suszona bazylia

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą: mąkę, drożdże i suszone przyprawy: oregano, bazylię i cebulę.

Obraz

2. Dodaj ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj, aż powstanie ciasto. Teraz przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj ziołowe masło. W tym celu połącz w blenderze: natkę pietruszki, ząbki czosnku i roztopione masło.

Obraz

4. Rozwałkuj ciasto i umieść na wierzchu plastry sera.

Obraz

5. Zwiń w rulon i podziel go na mniejsze części.

Obraz

6. Ułoż elementy w taki sposób, aby stworzyły szachownicę (jak na zdjęciu poniżej).

Obraz

7. Na ułożonych zawiniątkach rozprowadź wcześniej przygotowane masło ziołowe. Po czym wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

8. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także