Choinka z ciasta francuskiego z pesto, pomidorkami i ricottą

W tym artykule pokażę ci, jak przyrządzić choinkę z ciasta francuskiego z pesto, parmezanem, pomidorkami koktajlowymi i ricottą.
Składniki:
Porcje- 2 opak. ciasto francuskie
- 5 łyżek pesto
- 2 łyżki parmezan starty
- 1 szt. jajko rozbite i rozmieszane
- pomidorki koktajlowe pokrojone w plastry
- 5 łyżek ser ricotta
- rękaw do dekoracji ciast
- kawałek ser żółty
- foremka do wyciskania ciastek w kształcie gwiazdki
Sposób przygotowania:
- Dwa kawałki ciasta połóż na sobie, a następnie wytnij kształt choinki. Pozbądź się zbędnego ciasta.
- Rozłóż dwa kawałki ciasta. Jeden z nich równomiernie nasmaruj pesto i posyp startym parmezanem, a następnie przykryj go drugim kawałkiem ciasta.
- Ponacinaj ciasto tak, jak na zdjęciu poniżej, a następnie skręć powstałe nacięcia w spirale.
- Za pomocą pędzelka nasmaruj ciasto francuskie jajkiem i delikatnie przejedź przez nie widelcem tak, aby powstał wzór. Połóż choinkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 18 minut.
- Po 18 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika. Ułóż na choince plastry pomidorków koktajlowych i powyciskaj ricottę tak, jak na poniższym zdjęciu.
- Z kawałka żółtego sera wyciśnij gwiazdę i umieść ją na szczycie choinki.
- I gotowe. Smacznego!
Komentarze