Choinka z ciasta francuskiego z pesto, pomidorkami i ricottą

W tym artykule pokażę ci, jak przyrządzić choinkę z ciasta francuskiego z pesto, parmezanem, pomidorkami koktajlowymi i ricottą.

Choinka z ciasta francuskiego z pesto, pomidorkami i ricottą
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Choinka z ciasta francuskiego z pesto, pomidorkami i ricottą
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Dwa kawałki ciasta połóż na sobie, a następnie wytnij kształt choinki. Pozbądź się zbędnego ciasta.
    Dwa kawałki ciasta połóż na sobie, a następnie wytnij kształt choinki. Pozbądź się zbędnego ciasta.
  2. Rozłóż dwa kawałki ciasta. Jeden z nich równomiernie nasmaruj pesto i posyp startym parmezanem, a następnie przykryj go drugim kawałkiem ciasta.
    Rozłóż dwa kawałki ciasta. Jeden z nich równomiernie nasmaruj pesto i posyp startym parmezanem, a następnie przykryj go drugim kawałkiem ciasta.
  3. Ponacinaj ciasto tak, jak na zdjęciu poniżej, a następnie skręć powstałe nacięcia w spirale.
    Ponacinaj ciasto tak, jak na zdjęciu poniżej, a następnie skręć powstałe nacięcia w spirale.
  4. Za pomocą pędzelka nasmaruj ciasto francuskie jajkiem i delikatnie przejedź przez nie widelcem tak, aby powstał wzór. Połóż choinkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 18 minut.
    Za pomocą pędzelka nasmaruj ciasto francuskie jajkiem i delikatnie przejedź przez nie widelcem tak, aby powstał wzór. Połóż choinkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 18 minut.
  5. Po 18 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika. Ułóż na choince plastry pomidorków koktajlowych i powyciskaj ricottę tak, jak na poniższym zdjęciu.
    Po 18 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika. Ułóż na choince plastry pomidorków koktajlowych i powyciskaj ricottę tak, jak na poniższym zdjęciu.
  6. Z kawałka żółtego sera wyciśnij gwiazdę i umieść ją na szczycie choinki.
    Z kawałka żółtego sera wyciśnij gwiazdę i umieść ją na szczycie choinki.
  7. I gotowe. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×