PrzepisPrzekąskiChoinka z ciasta francuskiego z pesto, pomidorkami i ricottą

Choinka z ciasta francuskiego z pesto, pomidorkami i ricottą

Choinka z ciasta francuskiego z pesto, pomidorkami i ricottą
Pyszności
13.12.2016 17:14, aktualizacja: 01.06.2017 10:57

W tym artykule pokażę ci, jak przyrządzić choinkę z ciasta francuskiego z pesto, parmezanem, pomidorkami koktajlowymi i ricottą.

Składniki:

  1. 2 opak. ciasto francuskie
  2. 5 łyżek pesto
  3. 2 łyżki parmezan starty
  4. 1 szt. jajko rozbite i rozmieszane
  5. pomidorki koktajlowe pokrojone w plastry
  6. 5 łyżek ser ricotta
  7. rękaw do dekoracji ciast
  8. kawałek ser żółty
  9. foremka do wyciskania ciastek w kształcie gwiazdki
Sposób przygotowania:
1. Dwa kawałki ciasta połóż na sobie, a następnie wytnij kształt choinki. Pozbądź się zbędnego ciasta.
2. Rozłóż dwa kawałki ciasta. Jeden z nich równomiernie nasmaruj pesto i posyp startym parmezanem, a następnie przykryj go drugim kawałkiem ciasta.
3. Ponacinaj ciasto tak, jak na zdjęciu poniżej, a następnie skręć powstałe nacięcia w spirale.
4. Za pomocą pędzelka nasmaruj ciasto francuskie jajkiem i delikatnie przejedź przez nie widelcem tak, aby powstał wzór. Połóż choinkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 18 minut.
5. Po 18 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika. Ułóż na choince plastry pomidorków koktajlowych i powyciskaj ricottę tak, jak na poniższym zdjęciu.
6. Z kawałka żółtego sera wyciśnij gwiazdę i umieść ją na szczycie choinki.
7. I gotowe. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także