PrzepisDeseryChoinka w wersji na słodko

Choinka w wersji na słodko

Choinka w wersji na słodko
Pyszności
15.12.2017 17:00, aktualizacja: 10.10.2018 10:15

Oto kolejna świąteczna propozycja, której nie możecie przegapić. Pyszna choinka w wydaniu na słodko z pewnością zrobi furorę w każdym domu :)

Składniki:

  1. 2 szt. ciasto francuskie
  2. 450 g czekolada
  3. cukier puder do dekoracji
  4. 115 g masło
  5. 300 g orzechy laskowe
  6. 30 g cukier
  7. 2 g sól
  8. 125 ml likier kawowy
  9. 30 ml śmietanka 30%
  10. 1 szt. jajko
  11. maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:

1. Do miski z kostkami czekolady wrzuć kawałki masła. Włóż na chwilę do mikrofalówki, do czasu kiedy oba składniki się roztopią i połączą.

Obraz

2. Do blendera wrzuć orzechy laskowe, cukier i sól. Zblenduj wszystkie składniki.

Obraz

3. Do mieszanki dodaj czekoladowy miks i ponownie użyj blendera.

Obraz

4. Dodaj likier kawowy i śmietankę 30%. Wszystko razem wymieszaj.

Obraz

5. Na cieście francuskim rozprowadź wcześniej przygotowaną masę.

Obraz

6. Na wierzchu ułóż drugą warstwę ciasta. Wytnij kształt choinki i ponacinaj jej brzegi. Następnie zawiń je (jak na zdjęciu poniżej).

Obraz

7. Choinkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. Następnie piecz przez 20 minut w rozgrzanym do 190°Celsjusza piekarniku.

Obraz

8. Choinkę możesz udekorować przy pomocy ulubionych owoców - my wykorzystaliśmy maliny. Uroku świątecznemu deserowi doda również cukier puder.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także